
Każdego lata maliny wydają wiele małych, słodkich owoców – przez ponad miesiąc! W sierpniu bardzo ważne jest przycinanie krzewów jagodowych, aby nie zabrakło owoców! Zobacz nasze wskazówki dotyczące uprawy, zbiorów i przycinania malin.
Maliny to krzewy należące do rodziny różowatych (Rosaceae), do rodzaju Rubus. Jeden krzew malinowy, będący jednym z najpopularniejszych owoców jagodowych w Ameryce Północnej, może wyprodukować kilkaset jagód w ciągu jednego sezonu!
Maliny są nie tylko doskonałe do zbierania i jedzenia prosto z szypułki, ale również wspaniale nadają się do dżemów, ciast i tart, smoothie i napojów. Ponadto, świeże maliny są doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.
Istnieją dwa rodzaje malin, oba z własnymi specyficznymi wymaganiami co do uprawy:
Maliny owocujące latem są bardziej powszechne, rozwijają swoje owoce na zeszłorocznych przyrostach. Owocują jeden raz w sezonie, w porze letniej (często w czerwcu lub lipcu).
Maliny wiecznie kwitnące (nazywane także jesiennymi lub jesiennymi) wytwarzają owoce na nowych pędach. rodzą plon jesienny i mogą owocować także następnego lata.
Mieszanka obu rodzajów malin jest idealnym sposobem na maksymalne wydłużenie okresu zbiorów.
Wszystkie maliny są samopłodne, więc do produkcji owoców wystarczy jeden krzak. Najlepiej zapylają je pszczoły, a owoce zaczynają wydawać rok po posadzeniu.
Choć krzewy malinowe są naturalnie przystosowane do uprawy w chłodniejszym klimacie, obecnie dostępne są w wielu odmianach dostosowanych do różnych stref sadzenia.
Znaczenie przycinania
Wszystkie maliny wymagają corocznego przycinania! Maliny są bylinami, ale ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że ich gałęzie (lub pędy), z których wyrastają owoce, żyją tylko przez dwa lata. W pierwszym roku nowa, zielona laska (primocane) rośnie wegetatywnie. Trzcina ma brązową korę, zimą przechodzi w stan spoczynku, a podczas drugiego sezonu wegetacyjnego nazywana jest floricane. Floricane wytwarza owoce na początku lub w połowie lata, a następnie obumiera. Każdego roku wytwarzane są nowe primocany, więc produkcja owoców trwa rok po roku. Twoim zadaniem jest coroczne przycinanie tych obumarłych pędów.
Kiedy sadzić maliny
Zacznij od jednorocznych pędów malin z renomowanej szkółki. Sadzenie należy rozpocząć wczesną wiosną, gdy ziemia rozmarznie i będzie można ją uprawiać. (Sprawdź lokalne daty przymrozków).
W łagodnych rejonach można sadzić maliny późną jesienią, aby zapewnić im lepszy start.
Sadzenie roślin doniczkowych wiosną po ustąpieniu zagrożenia mrozem.
Wybór i przygotowanie stanowiska do sadzenia
Maliny najlepiej rosną na stanowisku słonecznym, ale w przeciwieństwie do wielu owoców, z powodzeniem będą rosły również w miejscach częściowo zacienionych. Im więcej słońca, tym więcej owoców.
Miejsce sadzenia wymaga bogatej i dobrze zdrenowanej gleby, dobrej cyrkulacji powietrza oraz osłony przed wiatrem. Należy unikać miejsc wilgotnych oraz wietrznych, ponieważ maliny nie lubią stać w wodzie ani całkowicie wyschnąć.
Co roku zasilaj swoje maliny kilkoma calami kompostu lub starego obornika; wkopuj go na kilka tygodni przed sadzeniem. (Dobra stawka to około 3 1/2 stopy sześciennej kompostu na 100 stóp kwadratowych).
Należy sadzić rośliny z dala od dziko rosnących jagód, w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozprzestrzenienia się dzikich szkodników i chorób na uprawiane rośliny jagodowe.
Jak sadzić maliny?
Przed sadzeniem namocz korzenie przez godzinę lub dwie.
Wykopać dołek, który jest wystarczająco przestronny, aby korzenie mogły się rozłożyć. Jeśli sadzisz kilka krzewów, najłatwiej jest wykopać rów.
Niezależnie od tego, czy sadzisz rośliny z gołym korzeniem, czy doniczkowe, utrzymuj koronę rośliny na wysokości 1 lub 2 cali nad ziemią.
Pędy powinny być rozmieszczone w odległości 18 cali od siebie, a między rzędami powinno być około czterech stóp.
Wypełnij glebę z powrotem w, i tamp go w dół z nogą.
Po laski są sadzone, przyciąć je do 9 cali wysokości, aby zachęcić nowy wzrost. (Tak, będzie to wyglądać jak złamana gałąź wystająca z ziemi!).
W zależności od odmiany, którą sadzisz, może być konieczne, aby moda wsparcie, aby utrzymać się pędy. Wiele z nich rośnie do wysokości głowy.
Dobrym rozwiązaniem jest kratownica lub płot. Jeśli masz rząd, wbij dwa sześciostopowe słupki na końcu rzędu i rozciągnij między nimi ocynkowany drut. Maliny owocujące latem potrzebują trzech poziomych drutów, a maliny owocujące jesienią wystarczą dwa druty.
Jak dbać o maliny
Ściółkowanie jest ważne przez cały sezon, aby zachować wilgoć i zdusić chwasty. Należy utrzymywać grubą warstwę ściółki wokół roślin przez cały czas.
Od wiosny do czasu zbiorów należy podlewać rośliny na głębokość jednego cala tygodniowo. Regularne podlewanie jest lepsze niż rzadkie, głębokie moczenie.
Utrzymuj swoje krzewy malinowe w porządku, wykopując wszystkie „odrosty” lub pędy, które wyrastają daleko od rzędów; jeśli ich nie wykopiesz, będą one pobierać składniki odżywcze i będziesz mieć mniej jagód w przyszłym roku.
Jeśli chcesz, możesz przesadzić odrosty i będziesz miał nowe rośliny! Wykop je, umieść w świeżym miejscu na przygotowanej ziemi i podlej po posadzeniu.
Jak przycinać maliny
Maliny owocujące latem należy przycinać natychmiast po zakończeniu zbiorów! Przycinaj tylko te pędy, które wydały jagody, aż do samej ziemi.
(Pamiętaj, że ta roślina wytwarza jagody na dwuletnich pędach, podczas gdy jednoroczne pędy rosną tuż obok nich. Nie powinieneś mieć problemów z odróżnieniem, które są które: starsze pędy mają brązowe łodygi, a młode są jeszcze zielone. Przycinaj tylko te starsze, które zakończyły swój owocny rok).
Przywiąż pozostałe pędy do drutów podtrzymujących za pomocą sznurka ogrodniczego. Na każde cztery cale drutu nie powinno przypadać więcej niż jedno pędy, dlatego dodatkowe pędy należy przyciąć.
Maliny wiecznie lub jesiennie kwitnące

To jest łatwe. Wystarczy późną zimą, przed rozpoczęciem wzrostu na wiosnę, przyciąć wszystkie pędy do samej ziemi. Maliny owocują na pędach, które są w pierwszym roku wzrostu, po czym nie ma powodu, aby je trzymać. Należy je skosić do samej ziemi lub użyć sekatora do wycięcia niewielkiego kawałka.
Uprzątnąć wszystkie resztki – choroby i szkodniki zimują.
Przycinanie nie jest wymagane podczas sezonu wegetacyjnego, chyba że chcesz zachować jednolity porządek.
Uwaga: Powyżej założono, że zbierasz plon jesienny. Aby uzyskać zarówno plon jesienny, jak i następujący po nim plon letni, nie należy usuwać primocanów, które dały plon jesienny. Wiosną należy je przyciąć do około 12 cali nad podporą lub do ostatniego widocznego węzła, na którym były owoce, odcinając martwe końcówki.
Szkodniki i choroby
Maliny to jedne z niewielu owoców, które są mało podatne na szkodniki i choroby. (Czarne maliny są bardziej podatne na tego typu uszkodzenia niż czerwone czy fioletowe).
Od czerwca do sierpnia należy uważać na przędziorki i chrząszcze japońskie. Maliny są szczególnie ulubione przez:
- Japońskie chrząszcze.
- Króliki uwielbiają zjadać pędy w zimie. Ogrodzenie z drutu kurczaka pomoże zapobiec szkodom wyrządzanym przez króliki.
- Mączniak rzekomy
- Korniki trzciny cukrowej
Zalecane odmiany
Obecnie dostępnych jest wiele, wiele odmian malin, a każda z nich jest wyjątkowa! Oto kilka, które pomogą Ci zacząć. Zapytaj się w lokalnym centrum ogrodniczym lub w spółdzielni ogrodniczej, które odmiany malin najlepiej nadają się do uprawy w Twoim regionie.
- Canby: czerwone jagody; kwitnienie letnie; prawie bezkolcowa; polecana do Nowej Anglii, Górnych Wielkich Jezior i na północny zachód.
- Heritage: czerwone jagody; stale kwitnąca; polecana do rejonu środkowego Atlantyku i doliny Ohio
- Plainsman: czerwone jagody; stale kwitnąca; dobrze radzi sobie na większych wysokościach (Góry Skaliste i Równiny)
- Fallgold: żółte jagody; stale kwitnąca; zalecana dla Górnego Środkowego Zachodu i Kanady
- Double Gold: żółte jagody z odcieniem brzoskwiniowym; stale rosnąca; lepsza do cieplejszych rejonów, ponieważ zbiór jesienny może być dość późny
- Royalty: purpurowe jagody; kwitnienie letnie; odmiana lepsza do cieplejszych rejonów
- Jewel: czarne jagody; owocuje latem; odporna na choroby, doskonała do cieplejszych obszarów
- Black Hawk: czarne jagody; owocuje latem; odporna na wysokie temperatury i suszę
Znudziły Ci się maliny? Spróbuj uprawiać jeżyny, borówki lub truskawki!
Zbiory i przechowywanie
Jak zbierać maliny?
Wszystkie odmiany zaczynają owocować już w drugim sezonie. W niektórych przypadkach odmiany wiecznie kwitnące mogą rodzić małe jagody już pierwszej jesieni.
Wczesnym latem jagody dojrzewają przez około 2 tygodnie. Jagody należy zbierać co kilka dni!
Staraj się zbierać jagody w słoneczny dzień, kiedy są suche.
Nie ciągnij zbyt mocno za maliny podczas zbierania. Dojrzała malina chętnie opuści pnącze.
Jak przechowywać maliny
Maliny nie przechowują się długo, więc ciesz się nimi zaraz po zerwaniu!
Mogą być przechowywane w lodówce przez około 5 dni. Nie myj jagód po zerwaniu, chyba że zamierzasz je od razu zjeść. Jeśli nie będą przechowywane w suchym miejscu, spleśnieją i staną się mięsiste. Jeśli jednak musisz je umyć, pozwól im całkowicie wyschnąć przed przechowywaniem.
Maliny można zamrozić! Podobnie jak w przypadku mrożenia borówek, ułóż pojedynczą warstwę jagód na blasze do ciasteczek. Po zamrożeniu włóż je do szczelnych torebek. Używaj ich na gofrach, w płatkach śniadaniowych lub zawsze, gdy potrzebujesz orzeźwiającej, zdrowej przekąski!
Dowcip i mądrość
Maliny są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i witaminy C oraz mogą pomóc w ochronie przed chorobami. Sprawdź Maliny: Korzyści zdrowotne, aby dowiedzieć się, jak zdrowe są maliny!